15 SEPTEMBER 2024 - Boxtel

Stichting Bockepruik

Boxtel en de omliggende regio staan bol van de initiatieven op het gebied van popcultuur, live muziek en theater. Het promoten, levend houden en uitbouwen van al deze initiatieven is de belangrijkste doelstelling van de Stichting Bockepruik. Om dit te bereiken organiseert Stichting Bockepruik onder meer wedstrijden voor bands met eigen werk en het festival Bockesprongen.

Bockesprongen is een festival dat op de derde zondag in september plaats vind. Hier kan jong en oud gratis genieten van straattheater, kinderkunst, standup comedy, kindertheater en live (pop)muziek. Het aanbod culturele activiteiten en uitingen tijdens de Bockesprongen is de afgelopen jaren flink uitgebreid. En Bockepruik heeft plannen om het programma nog verder uit te bouwen tot een dagvullend evenement voor werkelijk alle leeftijden.

Geschiedenis

Het ontstaan.... van Stichting Bockepruik
Nadat het jongerencentrum Paradox in Boxtel werd afgebroken was er geen enkele mogelijkheid meer voor jonge muzikanten om zich te presenteren aan het publiek. In Paradox stond een podium voor deze muzikanten, maar waar moesten zij nu naar toe? Om dit probleem op te lossen is Stichting Bockepruik in 1995 ontstaan. Waarom Bockepruik? Omdat het woord bockepruik opstandigheid inhoudt. Deze stichting wilde live muziek en theater in Boxtel levend houden terwijl de neergang van Paradox het tegendeel inhield en daar was deze stichting opstandig tegen. In 1996 organiseerde zij de eerste Poptocht en door de jaren heen zijn zij in omvang sterk toegenomen.

De ontwikkeling.... van Stichting Bockepruik

Stichting Bockepruik heeft zich ontwikkeld aan de hand van de organisatie van drie terugkerende projecten bestaande uit het Advent Event Festival, wat nu helaas niet meer plaatsvindt, de bandpresentaties en Poptocht.

Bockepruik begint in 1995 met het organiseren van bandpresentaties. Dit zijn avonden waarop diverse bands hun kunsten kunnen laten zien.

De eerste editie van Poptocht is op 15 september 1996. Dat is het begin van een reeks succesvolle muziekevenementen. Poptocht krijgt in 2001 een andere naam, namelijk Poptocht XXL. Bockepruik toen om de muziekevenementen uit te breiden met theater en kinderactiviteiten. Na een aantal jaren is Poptocht XXL verandert naar zijn huidige naam, Bockesprongen. Een aantal bandjes die de afgelopen jaren de revue zijn gepasseerd, zijn:

• Green Lizard
• Rolling BIll and the general
• Five ‘n' Dime
• The Nightingales
• The Vibrotones - Duo Tilt
• Get back
• Break through
• Titties Juices
• Rash

Verder organiseerde Stichting Bockepruik in 1995, 1996 en 1998 het ADVENT EVENT FESTIVAL. In 1997 organiseert Stichting Bockepruik in 1997 een ADVENT EVENT CONTEST. De jury bestaat uit Luc Begas van Stichting Brabant Pop en Jorus Cuypers van De Nieuwe Pul te Uden. De hoofdprijs bestaat uit 8 uur studiotijd. Daarnaast stroomt de winnende band automatisch door naar de voorronde van de Wraak van Brabant. Ook mag deze band optreden met Koninginnedag op de Markt in Boxtel. De aanmoedigingsprijs is een abonnement op Music Maker en een bon van ƒ100,- aan instrumentaccessoires aangeboden door Eindhoven Musical Instruments. Tevens is er voor elke band een live-tape die de avond zelf wordt opgenomen die ze meekrijgen.

Ook zijn er veel theatershows die de bezoekers hebben vermaakt. Circustheater Vladimir, The Circle of Life, Cowboy Billie Boem en Theater Maatwerk (deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Ilse Masé) zijn een aantal voorbeelden.

Stichting Bockepruik blijft zich ontwikkelen en is bezig met het organiseren van het festival Bockesprongen. Tot dan!